Δελτίο Τύπου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την περίοδο από 23 έως 26 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στατιστικής. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (Ε.Σ.Ι), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Ανάλυση μεγάλων δεδομένων-Αναλυτική των επιχειρήσεων (Big Data Analysis – Business Analytics)».

Βασικός στόχος του συνεδρίου υπήρξε η ανάπτυξη και η διάδοση της στατιστικής μεθοδολογίας και των εφαρμογών της στη διαχείριση μεγάλων δεδομένων. Παράλληλα, στόχευσε στην αναγνώριση της σημασίας της Στατιστικής στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στην εδραίωση του κύρους του επαγγέλματος του στατιστικού.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Καθηγητής Στατιστικής του McMaster University (Canada) N. Balakrishnan και ο Καθηγητής του Michigan University (USA) George Michailidis.

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιελάμβανε συνολικά 84 παρουσιάσεις εργασιών και poster σε θέματα Αναλυτικής των επιχειρήσεων, Στατιστικής συμπερασματολογίας, Πειραματικών σχεδιασμών, Βιοστατιστικής, Πρόβλεψης-Χρονοσειρών, Στατιστικής στην Οικονομία, Στατιστικής Ανάλυσης Δεδομένων, Στοχαστικών Διαδικασιών, Στατιστικής στη Σεισμολογία, Θεωρίας Πιθανοτήτων.

Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρία με θέμα τη σύζευξη της αγοράς με τη Στατιστική, Πληροφορική και Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Ακόμη, για πρώτη φορά στα πλαίσια του Συνεδρίου και με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε ολιγόωρο σεμινάριο με θέμα «Διαχείριση και Ανάλυση Δεδομένων με τη χρήση Στατιστικού Λογισμικού» από τα μέλη του ΔΣ του ΕΣΙ Δημοσθένη Παναγιωτάκο (Καθηγητή του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου) και Σωτήριο Μπερσίμη (Λέκτορα του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς).

Στα πλαίσια του συνεδρίου απενεμήθη και το Βραβείο Καλύτερης Εργασίας Νέου Στατιστικού, το οποίο καθιερώθηκε ύστερα από πρόταση του Καθηγητή N. Balakrishnan. Το βραβείο έλαβε ο κ. Σπυρίδων Τζανίνης, υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Το ΔΣ του ΕΣΙ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όσους συνέδραμαν στην οργάνωση του συνεδρίου καθώς και όσους συμμετείχαν σε αυτό συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των στόχων του. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στην Οργανωτική Επιτροπή (https://sites.google.com/site/27pss2014/epitropes-synedriou), καθώς και στους χορηγούς του Συνεδρίου: Επιτροπή Ερευνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΜΒΑ Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Στατιστική και Μοντελοποίηση» του τμήματος Μαθηματικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ΠΜΣ Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Marathon Data Systems, Interamerican και την Κοσμητεία ΣΘΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, το ΔΣ του ΕΣΙ καλεί όσα μέλη επιθυμούν να προτείνουν, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2014, τη διοργάνωση κύκλου ομιλιών σε εξειδικευμένα θέματα μεθοδολογίας ή εφαρμογών της στατιστικής για παρουσίαση στο επόμενο πανελλήνιο συνέδριο Στατιστικής. Προσκαλεί, επίσης, όσους θα ήθελαν να αναλάβουν τη διοργάνωση του επόμενου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής να δηλώσουν την πρόθεσή τους στο ΔΣ έως και 31/05/2014 αποστέλλοντας σχετική επιστολή στο email esi-stat@hol.gr.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΙ

Χ. Δαμιανού

τ. Αναπληρωτής Καθηγητής     Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Γραμματέας του ΕΣΙ

Χ. Κίτσος

Καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών

 

Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο

Διεύθυνση: Σολωμού 5, Αθήνα

Τ.Κ: 106 83

Τηλέφωνο: 2103303909

Φαξ: 2103303909

Email: esi-stat@hol.gr